Ιδιαίτερα προβληματισμένοι και ανήσυχοι, με την αναγγελία της «Ryanair» για παύση των πτήσεών της στην Κω το 2017, είναι οι φορείς του νησιού.
«Από πρωτοπόροι στη συνεργασία με την εν λόγω εταιρεία, καταντήσαμε ουραγοί των εξελίξεων» αναφέρει ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Εστίασης, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Κως παρακολουθεί παθητικά άλλους ελληνικούς προορισμούς να εξασφαλίζουν σύνδεση με την Αθήνα (όπως η Ρόδος), περισσότερες συνδέσεις με πόλεις του εξωτερικού και επιμήκυνση της τουριστικής τους σεζόν.
«Αντίθετα η Κως, προνομιακός συνομιλητής της Ryanair κάποτε, τονίζει, από του χρόνου θ’ απουσιάζει παντελώς από κάθε είδους σχέση με την εταιρεία».
Ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Εστίασης θεωρεί καθοριστική για τον κλάδο αλλά και για τα μικρά ξενοδοχεία και διαμερίσματα τη σημασία των εταιρειών χαμηλού κόστους, καθώς ενισχύεται η έλευση τουριστών που κινούνται εκτός του πλαισίου all inclusive.
Επιπρόσθετα, εκτιμά πως κατά τη low season (Απρίλιο, Μάιο, Οκτώβριο) η συμβολή της Ryanair στις αφίξεις τουριστών είναι τεράστια και καλεί τη δημοτική αρχή ν’ αναλάβει πρωτοβουλίες για συνεργασία και συνεννόηση με όλους τους αρμόδιους φορείς (κυβέρνηση, περιφέρεια, επιμελητήριο) και κοινωνικούς εταίρους (σωματεία κλπ.), ώστε άμεσα «να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί».
Εν τω μεταξύ, στο προσφυγικό αποδίδει την απόφαση της Ryanair, να εξαιρέσει την Κω από το πτητικό της πρόγραμμα, η δημοτική αρχή.
«Το προσφυγικό καθιστά ευάλωτο τον τουριστικό μας προορισμό» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ηλίας Σηφάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι η εταιρεία ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση για μείωση τελών και προνόμια στα Ελληνικά αεροδρόμια.