ΤΟ BLOG ΑΥΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΦΕΝΟΣ ΜΕΝ, ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΩ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΟΥ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΔΕ, ΓΙΑΤΙ ΑΙΣΘΑΝΩΜΑΙ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΩ ΣΕ ΠΕΡΑΣ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΝΑΘΕΣΑΤΕ. ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΜΟΥ ΤΟ E MAIL ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ, ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΒΟΗΘΕΙΑ.
EMAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: mgmousellis@gmail.com







Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Για την επιχειρούμενη κατάργηση του ευνοϊκού μέτρου των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου.
              Κύριε πρόεδρε, κύριε δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι,
Θα προσπαθήσω μέσα από μια μικρή ιστορική ανάδρομη του θέματος , να σας μεταφέρω την αγωνία των  επαγγελματικών φορέων και όχι μόνο,  του νησιού μας, για τις συνέπειες που θα υπάρξουν  αν τελικά τελεσφορήσει η επιχειρούμενη εκ μέρους της κυβέρνησης, κατάργηση του ευνοϊκού μέτρου των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου.
Όλα ξεκίνησαν το 1986, όταν ψηφίστηκε ο νόμος για την επιβολή Φ.Π.Α. από 1/1/1987 σ όλα τα αγαθά και της υπηρεσίες. Στον εν λόγο νόμο όμως, πολύ σοφά ο νομοθέτης, ενσωμάτωσε  διάταξη που όριζε ότι για την Δωδεκάνησο και μόνο, οι συντελεστές του Φ.Π.Α. θα είναι μειωμένοι κατά 30%,σε σχέση με αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα. Στόχος αυτής της ευεργετικής διάταξης ήταν η αντιστάθμιση έως ενός σημείου, των αρνητικών συνεπειών που δημιουργούσε η απόσταση των νησιών μας  από την ηπειρωτική χώρα.
Μετά από τρία έτη, το 1990 , η τότε κυβέρνηση, προφανώς μετά και από πιέσεις άλλων νομών, επέκτεινε την διάταξη συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή και άλλους νομούς του Αιγαίου, όπως των Κυκλάδων, της Σάμου, Λέσβου και τα νησιά των Βορείων Σποράδων, Σκύρου και Σαμοθράκη,   σχεδόν δηλαδή όλα τα νησιά του Αιγαίου, πλην της Κρήτης για ευνόητους λογούς.
Εκ τότε πέρασαν 21 ολόκληρα έτη, με την εν λόγο διάταξη να ισχύει χωρίς καμία μεταβολή, αφού ουσιαστικά επρόκειτο για το μοναδικό και ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης εκ μέρους της πολιτείας  της ιδιαιτερότητας που έχουν τα νησιά μας, κάνοντας πράξη την συνταγματικά κατοχυρωμένη διάταξη περί «νησιωτικότητας».
Έτσι φτάσαμε και στο σήμερα ή για να ακριβολογώ στον Δεκέμβρη του 2010, πριν δυο μήνες δηλαδή. Όταν οι ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι επιβαλλόμενοι σωτήρες της χώρας μας, σε έκθεση για την πορεία της οικονομίας, πρότειναν ως μέσο για εξεύρεση πόρων, την «κατάργηση των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων του Φ.Π.Α.» δηλαδή, με άλλα λόγια την κατάργηση της ευνοϊκής διάταξης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.
Η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί στα δικά μας τα αυτιά να ακούγεται απίθανη, στα αυτιά όμως κάποιων άλλων, των πολιτικών παραγόντων του υπουργείου οικονομικών,  φαντάζει ως μια από τις πιθανές κινήσεις για εξεύρεση πόρων. Και επειδή η πάγια τακτική αυτών, είναι η διαρροή των ειδήσεων για σφυγμομέτρηση των αντιδράσεων του λαού, ας τους δείξουμε λοιπόν τις διαθέσεις μας. Γιατί αν δεν το κάνουμε, ουσιαστικά συναινούμε στο οικονομικό μαρασμό όλων των επιχειρήσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται στο κοινονικοοικονομικό περιβάλλον  των νησιών μας.
Για να αντιλήφθητε το μέγεθος του προβλήματος, επιτρέψτε μου να σας δώσω μια εικόνα του πριν και του μετά, όπου πριν είναι η κατάσταση με τους υπάρχοντες συντελεστές και μετά είναι η κατάσταση, εάν ο μη γένοιτο παύσει η ευνοϊκή διάταξη.
Σήμερα μετά και την τελευταία αναμόρφωση την 1/1/2011, ο συντελεστής Φ.Π.Α.  που ισχύει στην χώρα μας είναι ο 23%, με εξαίρεση τα αγαθά που τρώγονται και πίνονται, έκτος αλκοόλ, που έχουν συντελεστή 13%, όπως  τρόφιμα, αναψυκτικά, νερά κ.τλ. Στα νησιά του Αιγαίου, μεταξύ αυτών και η Κάλυμνος μας, εξαιτίας της ευνοϊκής διάταξης ισχύουν αντίστοιχα ο 16% και ο χαμηλός 9%.
Δυστυχώς όμως, ακόμα και αυτή η μεγάλη  διάφορα των συντελεστών, 7 μονάδες στο πρώτο 4 στον δεύτερο, δεν στάθηκε ικανή, όπως πολύ καλά γνωρίζεται όλοι, να βγάλει την οικονομία του νησιού μας από την εσωστρέφεια που την διακρίνει, και να δώσει στις επιχειρήσεις μας και κατ επέκταση στους συμπολίτες μας ανάσες προόδου. Ο εμπορικός κόσμος και οι επιχειρήσεις μας βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και κάθε μέρα που περνά φανερώνει ένα αύριο αβέβαιο και τρομαχτικό.
Έρχομαι τώρα στο μετά, στην υποτιθέμενη κατάσταση που θα καταργηθεί το ευνοϊκό μέτρο και οι συντελεστές του Φ.Π.Α. εξομοιωθούν με αυτούς της υπόλοιπης χώρας. Αμέσως, τα είδη πρώτης ανάγκης που αφορούν τη επιβίωση μας, τρόφιμα, νερό κτλ θα αυξηθούν  κατά 4% και τα υπόλοιπα ρούχα, υποδήματα, υπηρεσίες κατά 7%.Φαντάζεστε τι έχει να γίνει? Το κόστος διαβίωσης  στο ζενίθ  και η κατανάλωση στο ναδίρ, με αποτέλεσμα τον  οικονομικό μαρασμό και την ερήμωση του νησιού μας.
Για τούτο  συνάδελφοι οφείλουμε να αντιδράσουμε. Το οφείλουμε στον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο του νησιού μας, το οφείλουμε σ όλους τους συμπολίτες μας, το οφείλουμε στα παιδιά  μας που θέλουν να μείνουν και να επιβιώσουν στο νησί που γεννηθήκαν.
 Εγώ προσωπικά και η παράταξη μου προτείνουμε την έκδοση ψηφίσματος στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες, με τη ρητή διαβεβαίωση ότι οι μετέπειτα ενέργειες μας θα είναι ανάλογες της εξελίξεως του θέματος.
Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: